Grafická verzia

Minister školstva podporil Žampov návrh na vytvorenie národného centra

7.8.2014

Návrh Tomáša Žampu na vytvorenie Národného lyžiarskeho centra podporil aj minister školstva Slovenskej republiky Peter Pellegrini. Potvrdil to riaditeľ tlačového a informačného odboru rezortu Michal Kaliňák. Otec a zároveň tréner úspešného slovenského zjazdára Adama Žampu v polovici júla ministra informoval o úsilí vytvoriť stredisko pre prípravu reprezentácie, juniorov a mládeže.

Podľa Žampovho návrhu by Národné lyžiarske centrum tvorili dve zjazdovky – Záhradky v Jasnej a Jamy v Tatranskej Lomnici. V Jasnej by štát prispel na dobudovanie systému zasnežovania celej zjazdovky, čo predstavuje nákup 8–12 snehových diel. Na zjazdovke Jamy by sa zo štátnych peňazí dokončilo prepojenie starého a nového vodného systému a tiež by sa uskutočnila revízia vleku. Financie budú zmluvne viazané výhradne na tieto účely a strediská sa zároveň zaviažu k poskytnutiu zjazdoviek pre potreby prípravy reprezentácie, ostatných lyžiarov ale najmä mladých pretekárov.

"Príprava pre trénujúcich lyžiarov je v súčasnosti na domácich zjazdovkách veľmi problematická, keďže z pochopiteľných dôvodov všetky lyžiarske centrá otvárajú o deviatej hodine svoje zjazdovky verejnosti. Musíme tak trénovať v skorých ranných hodinách a následne ešte musí zostať čas na úpravu trate. Podľa nášho návrhu by sme už od najbližšej sezóny mohli trénovať na dvoch svojich zjazdovkách, ktoré by mohli využívať pretekári podľa vopred dohodnutého harmonogramu počas celého dňa, čím by sa skvalitnila príprava všetkých pretekárov - od detí až po reprezentantov," uviedol Tomáš Žampa.

Reprezentanti počas roka absolvujú viacero sústredení v zahraničí, podľa Žampu totiž na Slovensku nie sú vytvorené vhodné podmienky na tréningy. "Musíme chodiť do zahraničia, čo je finančne veľmi nákladné. Máme tu kvalitných lyžiarov, ktorí Slovensko vo svete výborne reprezentujú a vďaka svojim výsledkom prinášajú do Slovenskej lyžiarskej asociácie pekné peniaze. Napriek tomu si väčšinu prípravy financujú sami. Slovensko je lyžiarska krajina a bola by škoda, keby tento krásny šport nemal v našej republike podporu, ktorú si zaslúži. Verím, že keď sa nám v rámci slovenských lyžiarskych stredísk podarí vytvoriť vhodné podmienky na prípravu mladých lyžiarov, bude tento šport dostupnejší pre viacerých a viacerí sa mu budú môcť venovať aj na profesionálnej úrovni," ozrejmil Žampa dôvody na vytvorenie Národného lyžiarskeho centra.

Minister školstva SR prisľúbil Žampovi pomoc. "Oceňujem úspechy našich lyžiarov v poslednom období. Preto som pána Žampu požiadal, aby mi po konzultáciách so Slovenskou lyžiarskou asociáciou predložil podrobnejšie informácie o tomto zámere," uviedol Pellegrini vo svojom stanovisku.

Zdroj: osporte.sk, 5. 8. 2014