Grafická verzia

Omladení Slováci začnú v Koperi boj o ME 2016

29.10.2014

Slovenskí hádzanári začnú v stredu svoje účinkovanie v kvalifikácii majstrovstiev Európy 2016 v Poľsku.

Slováci sa od 20.30 h predstavia v Koperi proti Slovincom (rozhodujú Geipel a Helbig z Nemecka), ktorí sú spolu so Švédmi a Lotyšmi ich súpermi v 3. kvalifikačnej skupine. Slovensko po účasti na ME 2012 v Srbsku nepostúpilo na tri vrcholné podujatia za sebou. Teraz sa im núka možnosť prerušiť túto negatívnu sériu.

"Samozrejme, pokúsime sa zabojovať o postup. Chalani sú pozitívne naladení, uvidíme, čo prinesie naše snaženie," uviedol kouč SR Zoltán Heister k ambíciám pri vstupe do bojov o kontinentálny šampionát. Jeho zverencov čaká náročný vstup, keď po vystúpení v Slovinsku privítajú o tri dni neskôr v Bratislave výber Švédska.

"Začiatok nie je ľahký, ale tu sa už nedá špekulovať. Matematika je jasná: kto stratí doma body, bude mať sťaženú úlohu. Treba zbierať body, hoci jednoduché to nebude. Už sme však odohrali s našimi dvoma najbližšími súpermi dobré zápasy a aj ich dokázali zdolať. Ideme zabojovať, ale nemôžem dopredu sľúbiť, či budeme úspešní alebo nie," pokračoval kormidelník slovenskej mužskej reprezentácie a k najbližšiemu protivníkovi poznamenal: "O Slovincoch máme informácie, ich nominácia ma neprekvapila. Sú veľmi rýchli predovšetkým pri prechode do útoku, či už po inkasovanom góle alebo zisku loptu. Musíme zabrániť tomu, aby mohli ťahať rýchle kontry. Potrebujeme hrať dôrazne v obrane a v útoku si vážiť loptu. S každým sa dá hrať, treba mať správnu dávku sebavedomia a nastúpiť na palubovku tak, že máme šancu."

Heister sa pred novým kvalifikačným cyklom rozhodol pre omladenie tímu (už bez opôr z minulosti ako Štochl, Kukučka, Antl, Valo,...). Zo skúsených hráčov sa bude spoliehať na Radovana Pekára.

"Pre nás je skôr výhoda, že začíname v Slovinsku, kde nebudeme pod tlakom, ako keby sme hrali doma. Pri disciplinovanom a sebavedomom výkone, keď nám bude fungovať obrana a vyvarujeme sa ľahkým chybám, môžeme odohrať dobrý zápas," tvrdí nový kapitán slovenského národného tímu Pekár. Krídelník Martin Straňovský je v súčasnom družstve jediný, kto má na konte vyše stovku reprezentačných štartov: "Tréner stavil na omladenie a pre viacerých chalanov budú tieto duely veľkou školou. Každý z nás musí odovzdať sto percent a ukázať, čo je v ňom. Hrať proti Slovincom a doma so Švédmi, ktorí patria do hádzanárskej špičky, je veľká výzva. Chceme predviesť dobrú hádzanú a prekvapiť. Možno nie hneď výhrou, ale aspoň hrou."

Z 18-členného kádra odcestovali do Koperu 16 hráči. Heister po pondelkovom večernom tréningu rozhodol, že doma zostanú krídelník Martin Briatka a na ľavej spojke hrajúci Oliver Rábek. Slováci majú na Slovincov pozitívne spomienky z kvalifikácie MS 2009, keď ich vyradili v play-off (33:33 a 30:29) a premiérovo sa prebojovali na svetový šampionát, kde potom obsadili 10. miesto. Druhý zápas v 3. kvalifikačnej skupine Švédsko - Lotyšsko je na programe vo štvrtok 30. 10. o 17.15 h v Nyköpingu.

Dejiskami XII. európskeho šampionátu budú Krakov, Vroclav, Gdansk a Katovice. Poliaci majú ako organizátori zabezpečenú priamu účasť. Slováci sú zaradení do II. fázy, ktorá sa bude hrať od októbra 2014 do júna 2015 v siedmich štvorčlenných kvalifikačných skupinách (každý s každým doma - vonku).

Po odohratí šiestich duelov v jednotlivých skupinách II. fázy postúpia z každej prví dvaja, zostávajúcu pätnástu miestenku na ME 2016 získa najlepší tím z tretích priečok, pričom do úvahy sa budú brať len výsledky proti dvom postupujúcim súperom v skupine.

XII. ME v hádzanej mužov v Poľsku (15. - 31. 1. 2016):

Priama účasť: Poľsko (organizátor)

II. fáza kvalifikácie (na ME postúpia prví dvaja z každej skupiny a najlepší tím z 3. priečok):
1. skupina: Chorvátsko, Nórsko, Holandsko, Turecko
2. skupina: Dánsko, Bielorusko, Litva, Bosna a Hercegovina
3. skupina: Slovinsko, Švédsko, Slovensko, Lotyšsko
4. skupina: Srbsko, Island, Čierna Hora, Izrael
5. skupina: Maďarsko, Rusko, Portugalsko, Ukrajina
6. skupina: Francúzsko, Macedónsko, Česko, Švajčiarsko
7. skupina: Španielsko, Nemecko, Rakúsko, Fínsko

Najbližší program 3. skupiny - 1. kolo:

streda 29. 10.

KOPER

20.30 h Slovinsko - Slovensko (rozhodujú: Lars Geipel a Marcus Helbig z Nemecka)

štvrtok 30. 10.

NYKÖPING

17.15 h Švédsko - Lotyšsko

Nominácia mužskej reprezentácie hádzanárov Slovenska na zápas 1. kola 3. skupiny kvalifikácie ME 2016 proti Slovinsku (streda 29. 10. o 20.30 h v Koperi):

brankári: Teodor Paul (Grundfos Tatabánya KC/Maď.), Miloš Putera (TV Grosswallstadt/Nem.), Marián Žernovič (HC Sporta Hlohovec)
pivoti: Andrej Petro (Tatran Prešov), Martin Slaninka, Boris Sivák (obaja HK Agro Topoľčany)
krídla: Martin Straňovský (HC Erlangen/Nem.), Tomáš Urban (Tatran Prešov), Martin Miženko (HC Sporta Hlohovec), Miroslav Volentics (ŠKP Bratislava)
spojky: Lukáš Gamrát (Eintracht Hildesheim/Nem.), Patrik Hruščák (HC Empor Rostock/Nem.), Marek Mikéci (HSG Varel-Friesland/Nem.), Radovan Pekár, Lukáš Urban (všetci Tatran Prešov), Ľubomír Ďuriš (HC Sporta Hlohovec)

Zdroj: sport.sk, 28.10.2014