Grafická verzia

ME: Slovenky čakajú v nadstavbe ďalší kvalitní súperi

18.6.2015

Slovenské basketbalové reprezentantky sa presunuli v utorok doobeda do maďarského Győru, kde odohrajú II. fázu majstrovstiev Európy.

Zverenky Maroša Kováčika boli po základnej D-skupine spokojné s predvedenou hrou v útoku, všetky sa však zhodli, že musia zapracovať na defenzíve, pretože aj pri víťazných dueloch inkasovali príliš veľa bodov.      

"Po nevydarenej príprave sme boli viacerí trošku skeptickí, pretože sme prehrávali zápas, čo zápas. Prišli sme na šampionát a ukázali niečo, čo sme počas prípravy neukázali. Čo potrebujeme zlepšiť je obrana, pretože okrem toho, že dobre útočíme a dávame veľa bodov, tak ich aj dostávame. Maďarkám sme dovolili množstvo otvorených striel, vedeli sme odkiaľ bude fúkať vietor, kto je strelec, z akých pozícii bude strieľať a aj napriek tomu sme ich nepokryli," uviedla hráčka SR Lucia Krč-Turbová.      

Slovenky obsadili v základnej skupine 2. miesto a do nadstavbovej F-skupiny si preniesli tri body, za víťazstvo nad Litvou (85:79) a prehru s víťazom D-skupiny Španielskom (81:82). Ich súperkami budú po dvoch voľných dňoch postupujúce tímy z C-skupiny (1. Rusko, 2. Srbsko, 3. Chorvátsko). Postupne si zmerajú sily vo štvrtok 18. júna so Srbskom (15.30), v sobotu 20. júna s Ruskom (18.00) a v pondelok 22. júna s Chorvátskom (15.30). 

"Potrebujeme dobre otvoriť nadstavbovú skupinu, trošku nám zahralo do karát, že Chorvátky idú z tretieho miesta a neberú si so sebou ani bod. Podľa mňa v týchto dueloch bude rozhodovať možno jedna lopta, možno dva body, treba sa sústrediť na malé veci," konštatovala Krč-Turbová.      

Slovenské družstvo sa stretlo v príprave pred ME s Chorvátskom i Srbskom, pričom v oboch prípadoch ťahalo za kratší koniec.

"Chorvátky poznáme, hrali sme proti nim nedávno. Rovnako sú nám známe i Srbky, proti ktorým sme nastúpili na prvom turnaji vo Francúzsku. O týchto súperoch máme teda dosť znalostí a verím, že budeme o niečo múdrejší. Rusky si budeme musieť zmapovať, treba však povedať, že spoločne so Srbkami sú favoritky minimálne na semifinále, takže to bude veľmi náročné," zhodnotil nadstavbovú skupinu tréner Maroš Kováčik. 

Do posledného zápasu nenastúpila pivotka Žofia Hruščáková, ktorá sa sťažovala na bolesti chrbta. Avizované obmedzené minúty mala i Lucia Krč-Turbová a kapitánka Zuzana Žirková. Príležitosť na palubovke dostali hráčky z lavičky. 

"Veľmi milo ma prekvapila Dominika Baburová, ktorá odrobila kvantum práce predovšetkým na obrannej polovici a som rád, že sa udržiava v hernom tempe. Podobne je to i s Katarínou Tetemondovou, nie je však typom čistého obrancu, ale potriafala niečo i v útoku. Teší ma, že sú stále v hre," povedal Kováčik. 

Do nadstavbovej E-skupiny postúpili po tri najlepšie tímy z A i B-skupiny. V A-skupine triumfovalo Francúzsko pred Čiernou Horou a Českom, v B-skupine Bielorusko pred Tureckom a Gréckom. Program nadstavbovej časti v Debrecíne otvorí stredajší súboj E-skupiny Turecka s Čiernou Horou (15.30).

Z dvoch šesťčlenných skupín sa po odohratí ďalších zápasov určia štvrťfinálové dvojice. Nový majster Európy automatický získa miestenku na OH 2016 do Ria, tímy z druhého až piateho miesta budú hrať interkontinentálnu olympijskú kvalifikáciu.

Zdroj: sport.sk, 16.6.2015