Grafická verzia

ME Maribor - SLO

28.7.2015

Prvé medily získali skeetarky. Najskôr triumfovali v tímovej súťaži žien so súčtom 214 terčov a obhájili titul z lanského šampionátu v maďarskej Sarlóspuszte. Slovenky v zložení Danka Barteková, Andrea Stranovská a Veronika Sýkorová (v minuloročnej zostave nahradila Moniku Štibravú-Zemkovú) suverénne potvrdili pozíciu obhajkýň, keď zvíťazili o štyri body pred Cyperčankami a o päť pred Britkami. Za aktuálnym svetovým rekordom Talianok zaostali reprezentantky SR, ktoré sa kontinentálnymi šampiónkami stali piatykrát v histórii, o jeden terč.

Striebro v pretekoch jednotlivkýň Danka Barteková vybojovala, pričom úspech SR zvýraznila 5. miestom Veronika Sýkorová. "Zlato bolo blízko, prišla som oň tou jednou dvojchybou. Veľmi som si verila, že trafím všetkých 16 terčov, už aj v semifinále som mala v sebe dosť sebadôvery, že by som to mohla zvládnuť, ale vyrušila sme streľba z vedľa. Na tejto strelnici v Pragersku je náročné pozadie, no veľmi veľa sme trénovali v takýchto podmienkach a zúročilo sa to v pravý moment. Napokon to dopadlo dobre. Napriek tomu zaváhaniu v závere a zisku striebra sa nemám za čo hanbiť," uviedla v prvej reakcii po poslednom výstrele Danka Barteková, ktorá sa vyjadrila aj k úspechu družstva: "Je to obrovská radosť ísť na vyraďovaciu časť už s istotou jedného zlata. Dievčatá zastrieľali neskutočne. Dve Slovenky sme boli vo finále, čo je skvelé. Teším sa, ako si vychutnáme na stupni víťazov našu hymnu."

Sýkorovej semifinálové chyby prišli pri štvrtom, jedenástom a dvanástom terči, ale aj tak išla do rozstrelu o účasť v dueli o bronz s ďalšou 13-bodovou súperkou Panagiotou Andreouovou z Cypru. Debutantka na ME v ženskej kategórii ho však prehrala 1:2, a tak skončila celkovo piata. "Som veľmi spokojná, keďže je to môj prvý šampionát medzi seniorkami a je to úžasný pocit, že som sa dostala medzi najlepšiu šesticu. Vôbec som netušila, ako sme na tom v súťaži družstiev. Keď som sa dozvedela po všetkom, že sme vyhrali, tak som bola nesmierne šťastná," skonštatovala 20-ročná Sýkorová.

Ďalšie kovy a olympijskú miestenku priadali slovenské reprezentantky v trape žien. Najskôr striebro v tímovej súťaži, potom individuálne zlato zásluhou Zuzany Rehák Štefečekovej a zlepšili aktuálnu bilanciu SR na 2 - 2 - 0. Bonusom je vybojovanie olympijskej miestenky v podaní Rehák Štefečekovej. O úspech družstva sa postaralo trio Jana Mezeiová, Zuzana Štefečeková a Lucia Boorová, ktoré celkovo dosiahlo 210 bodov a vďaka o bod lepšiemu súčtu posledný položiek odsunulo za seba Francúzky. Pred Slovenkami, ktoré sa v doterajšej histórii tešili druhýkrát z pódiového umiestnenia (pred dvoma rokmi boli v totožnej zostave v nemeckom Suhle tretie), skončili len Talianky (211).

"ME neboli nikdy mojou silnou súťažou, takže som veľmi rada, že som prvýkrát kontinentálnou šampiónkou. Je však na nezaplatenie, že je to spojené s miestenkou na OH. Po kvalifikácii som bola namosúrená, lebo som tam porobila chyby. V ostatnom čase je rozstrel mojou silnou stránkou a vyšlo mi to v ňom aj tentoraz. Vidím to tak, že rozstrel ma posilnil, aby som viac bojovala vo finále. Výhodou ruskej súperky bolo to, že sa od nej menej očakávalo. Viedla som o dva terče, potom už len o jeden, tak som sa to snažila udržať a podarilo sa. Som neskutočne šťastná, že už konečne odpadne tlak v súvislosti s bojom o účasť na olympijských hrách," uviedla 31-ročná členka Športového centra polície Bratislava.

Zdroj: osporte.sk, 24.7.2015, 26.7.2015