Grafická verzia

Na ME v zápasení v Rige deväť Slovákov

8.3.2016

Deväť slovenských reprezentantov sa predstaví na seniorských majstrovstvách Európy 2016 v zápasení, ktoré sa od utorka uskutočnia v lotyšskej Rige (8. - 13. marca). SR bude zastupovať šesť voľnoštýliarov, traja bojovníci na žinenkách v grécko-rímskom štýle a arbiter Miroslav Vojkovič. Slovenský zápasnícky zväz (SZZ) informoval prostredníctvom svojho oficiálneho webu.

Pokiaľ ide o olympijské hry v Riu de Janeiro, ME nie sú kvalifikačným podujatím. Slovenskí zápasníci nezískali žiadne miestenky do Ria na septembrových MS 2015 v Las Vegas, po ME na nich čaká reparát najskôr na európskej kvalifikácii v srbskom Zrenjanine (15. - 17. apríla), kde budú v hre dve miesta v každej kategórii. Nasledovať bude svetová kvalifikácia v mongolskom Ulanbátare (22. - 23. apríla) s tromi miestenkami a posledná šanca sa naskytne na druhej svetovej kvalifikácii v tureckom Istanbule (6. - 8. mája).

"Najväčšie nádeje vkladáme do voľnoštýliarov Mykolu Bolotňuka, Jozefa Jaloviara a Soslana Gaglojeva a Vojtecha Jakusa v grécko-rímskom štýle. Mohli by sa umiestniť do osmičky. Piata priečka by bola skvelá a medaila fantáziou," skonštatoval prezident SZZ František Lengyel. Na ME v Rige bude chýbať István Lévai, majster Európy z Belehradu 2012 a držiteľ troch bronzových medailí v sérii z ostatných troch kontinentálnych šampionátov (vlaňajší bol súčasťou európskych hier v Baku, pozn.). "István Lévai sa rozhodol vynechať majstrovstvá Európy a sústrediť sa na aprílovú európsku kvalifikáciu na OH," dodal F. Lengyel.

Nominácia slovenskej reprezentácie na ME 2016 v zápasení v lotyšskej Rige (8. - 13. marca):
Voľný štýl:
do 61 kg: Mykola Bolotňuk
do 70 kg: Robert Ollé
do 74 kg: Michal Duba
do 86 kg: René Matejov
do 97 kg: Jozef Jaloviar
do 125 kg: Soslan Gaglojev
Tréneri: Štefan Fernyák, Milan Revický

Grécko-rímsky štýl:
do 59 kg: Zoltán Lévai
do 71 kg: Vojtech Jakus
do 130 kg: Tamás Soós
Tréner: Karol Lengyel

Zdroj: osporte.sk, 7.3.2016