Grafická verzia

Stolný tenis: V kvalifikácii o Rio 2016 šestica Slovákov

12.4.2016

Slovenskí stolní tenisti sa od utorka pobijú o miestenky na olympijské hry v Rio de Janeiro. Európsky kvalifikačný turnaj sa odohrá vo švédskom Halmstade a potrvá do soboty 16. apríla.

Slovenský stolnotenisový zväz (SSTZ) vyslal na sever Európy dokopy šesť reprezentantov, trio mužov Jang Wang, Bai He a Ľubomír Pištej a trojicu žien Barboru Balážovú, Evu Jurkovú a Evu Ódorovú. Na turnaji sa bojuje o desať singlových miesteniek pre mužov aj ženy.

"Na poslednú chvíľu prišlo k jednej zmene. Pôvodne mal ísť Peter Šereda, no zo zdravotných dôvodov ostal doma, takže namiesto neho išiel náhradník Bai He. V pondelok ráno odcestovala výprava z Viedne, cez Kodaň do Halmstadu. Najväčšiu šancu z našich má Wang. Na druhej strane je zraniteľný vyžrebovaním. Ak by mu vybrali hráčov, ktorí vedia hrať na obranu, bude to mať ťažké," povedal pre TASR predseda SSTZ Zdenko Kríž.

Turnaj odštartuje skupinovým systémom. Hráči sa rozdelia do 16 štvorčlenných skupín A až P, z ktorých postúpia traja najlepší do 1. hlavnej fázy. V nej sa automaticky predstaví aj 16 najvyššie postavených hráčov v rebríčku európskej federácie, dokopy teda 64. V 1. hlavnej fáze sa opäť rozdelia do ôsmich skupín, pričom víťazi každej z nich sa priamo kvalifikujú na olympijské hry.

Zvyšných 56 hráčov pokračuje v 2. fáze, v ktorej si vybojujú miestenky víťazi dvoch pavúkov - modrého a červeného, pričom platí pravidlo, že v singli na OH sa môžu objaviť najviac dvaja muži a dve ženy z jednej krajiny. Ostatní hráči budú pokračovať aj v záverečných piaty deň turnaja, kde pôjde o miesta náhradníkov.

Všetci budú zároveň bojovať aj o postavenie v rebríčku, keďže práve z neho potom doplnia na OH ďalších pretekárov. "Je to úplne iný systém ako doteraz. Bolo to tak, že najskôr postúpili ľudia z rebríčka a o ďalšie miesta sa hral turnaj. Teraz majú postup z Európy zatiaľ iba dvaja - vlaňajší víťazi I. európskych hier v Baku, jeden muž a jedna žena a o desať miest pre mužov a ženy bojujú všetci ostatní. Budú tam teda všetci najlepší hráči a bude to o to ťažšie. Až potom doplnia ďalších hráčov podľa rebríčka. Takže sa vlastne hrá aj o lepšie postavenie v rebríčku a šancu postúpiť z neho," pokračoval Kríž.

Nominácia Slovenska na kvalifikačný turnaj v Halmstade:
Muži: Jang Wang, Bai He, Ľubomír Pištej
Ženy: Barbora Balážová, Eva Jurková, Eva Ódorová

Zdroj: sport.sk, 11.4.2016